Od septembra služba ST DSL dostupná vo všetkých krajských mestách

29.08.2003 Celý región

Pripojenie do internetu prostredníctvom technológie ADSL bude od septembra možné vo všetkých slovenských krajských mestách. Slovenské telekomunikácie (ST) od...
Pripojenie do internetu prostredníctvom technológie ADSL bude od septembra možné vo všetkých slovenských krajských mestách. Slovenské telekomunikácie (ST) od 1. septembra budú poskytovať službu ST DSL okrem Bratislavy, Košíc a Banskej Bystrice aj v Žiline, Prešove, Nitre, Trnave a Trenčíne. Informoval o tom hovorca ST Radoslav Bielka.

Vzhľadom na veľký záujem o službu širokopásmového pripojenia do siete internet sa ST podľa Bielku rozhodli v tomto roku pokryť viac miest, ako bolo plánované. Do konca novembra by tak ST DSL mala byť dostupná aj v Martine, Poprade, Zvolene, Nových Zámkoch a Prievidzi. Na rozdiel od služby Chello, ktorá predstavuje alternatívu prístupu do internetu prostredníctvom káblových rozvodov a ktorú majú možnosť využívať len obyvatelia niekoľkých bratislavských sídlisk, služba ST DSL bude v priebehu tohto roka dostupná pre vyše pol milióna zákazníkov klasickej telefónnej linky alebo ISDN prístupu vo väčších mestách na Slovensku, uviedli v tlačovej správe Slovenské telekomunikácie.

Komerčná prevádzka produktov a služieb založených na báze technológie ADSL sa začala 1. júna. ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line) umožňuje vysokorýchlostný prístup pre prenos dát. Ten sa uskutočňuje asymetricky, to znamená vyššou rýchlosťou smerom k užívateľovi a zároveň nižšou rýchlosťou prenosu smerom od užívateľa. Výhodou takéhoto nepretržitého pripojenia je okrem možnosti sťahovania veľkého objemu dát aj nezávislé využívanie všetkých funkcií hlasovej služby prostredníctvom analógovej telefónnej linky alebo ISDN linky. ST DSL umožňuje prístup 768 kbit/s smerom k užívateľovi a 128 kbit/s od užívateľa, pričom ST budú od roku 2004 ponúkať viaceré rýchlostné triedy.
 

Vyberte región